TYMBALIKI DROBIOWE

30.12.2015
data:post.title
Galaretka drobiowa to kolejne klasyczne danie które gości na przyjęciach, urodzinach i imprezach.
Przygotowana w formie tymbalików efektowniej wygląda na talerzu a przy tym jest dużo wygodniejsza do podania.

                                                                     
                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 liście pora
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz mielony do smaku
                                                                  DODATKOWO : 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • groszek z puszki
  • żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu
  • natka pietruszki 
  • ocet do podania
  1. Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości.
  2. Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy. 
  3. Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek.
  4. Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści.
  5. Do wywaru wsypujemy całe mięso.
  6. Marchewkę i jajka kroimy w plastry.
  7. Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać natką pietruszki. 
  8. Zimne galaretki odkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnią.
  9. Tymbaliki wyjmujemy z foremek, podajemy udekorowane sałatą, natką i cytryną. 

1 komentarz