Przygotowana w formie tymbalików efektowniej wygląda na talerzu a przy tym jest dużo wygodniejsza do podania.
SKŁADNIKI :
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 3 liście pora
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz mielony do smaku
DODATKOWO :
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka ugotowane na twardo
- groszek z puszki
- żelatyna dodana według przepisu na opakowaniu
- natka pietruszki
- ocet do podania
- Z podanych składników ugotować rosół, z tym że po wyjęciu miękkich jarzyn, gotujemy mięso dłużej aż będzie odchodzić od kości.
- Z mięsa zdejmujemy skórkę, obieramy je od kości i drobno kroimy.
- Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko ( powinno byc jego około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek.
- Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści.
- Do wywaru wsypujemy całe mięso.
- Marchewkę i jajka kroimy w plastry.
- Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać natką pietruszki.
- Zimne galaretki odkładamy do lodówki na kilka godzin aż zastygnią.
- Tymbaliki wyjmujemy z foremek, podajemy udekorowane sałatą, natką i cytryną.
Pychotki :)
OdpowiedzUsuńPolecam stronę na której można w konkursie wygrać doładowanie.
darmowe doładowania
darmowe doładowanie
darmowe doładowania orange