KARP FASZEROWANY GRZYBAMI

06.12.2015
data:post.title
Karp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam .


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 1 świeży karp 
  • 30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek
  • 1 jajko
  • 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę
  • 1 spora cebula, pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz 
  • bułka tarta do posypania
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • cytryna, pomarańcz do dekoracji
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Karpia patroszymy i pozbawiamy łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy pieprzem i solą.
  2. Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami.
  4. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.
  6. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem.
  7. Karp jest bardzo smaczny, polecam.



2 komentarze

  1. Mariola, kupiłaś mnie tym nadziewanym karpiem :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, jest pyszny i tak pięknie wygląda :)

      Usuń