SKŁADNIKI :
- 1 świeży karp
- 30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek
- 1 jajko
- 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę
- 1 spora cebula, pokrojona w kostkę
- sól, pieprz
- bułka tarta do posypania
- natka pietruszki
- 4 łyżki oleju
- cytryna, pomarańcz do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Karpia patroszymy i pozbawiamy łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy pieprzem i solą.
- Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz.
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami.
- Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.
- Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem.
- Karp jest bardzo smaczny, polecam.
Mariola, kupiłaś mnie tym nadziewanym karpiem :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuje, jest pyszny i tak pięknie wygląda :)
UsuńNajlepszy przepis na karpia z grzybami(dobry by był też z pieczarkami ale nie krojonymi na kawałki), jaki znalazłam w necie!
OdpowiedzUsuńInni cudują z jakimiś dodatkami, "kaleczą" karpia krojąc na dzwonki.
Karp, to królewska ryba a żaden król, nie zadowoliłby się rybą krojoną w dzwonki.
Dziękuję Ci za to, że są tacy, co jeszcze myślą, zanim rybę wstawią do piekarnika :)))