SKŁADNIKI :
- 1,5 kg karczku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz, słodka i ostra papryka do smaki
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 duża cebula, pokrojona w talarki
- 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej
- 3 łyżki oleju
- rękaw do pieczenia mięsa
PRZYGOTOWANIE :
- Karczek umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i przyprawami. Odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Na patelni podpiekamy cebule z marchewką, lekko solimy, prużymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Farsz studzimy.
- Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki w które nakładamy cebulę z marchewką, następnie mięso smarujemy po wierzchu musztarda francuską.
- Przekładamy je delikatnie do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 *C.
- Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry. Smacznego.
Uwagi; Mięsko lepiej się kroi po schłodzeniu, plastry karczku są pyszne na ciepło i zimno.
Wygląda smacznie :) Myślę, że wykorzystamy niedługo ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy! :)
Niejeden smakosz mięsa nie mógłby się od niej oderwać :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuń