BISZKOPT :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju Polskiego
- 1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
MASA MAKOWA :
- 1 i 1/2 szklanki maku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 g margaryny
- rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku
Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy.
Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową i energicznie mieszamy aż cała zgęstnieje. Wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy
POLEWA :
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści.
PRZYGOTOWANIE :
Biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć go gorącą masą. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Makowiec przed krojeniem należy dobrze schłodzić.
Prześlij komentarz