MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE

23.12.2015
data:post.title
Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25 cm.


                                                                       BISZKOPT : 
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju Polskiego
  • 1 szklanka mąki tortowej Szymanowskiej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. 

                                                               MASA MAKOWA : 
  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g margaryny
  • rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku
Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. 
Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową i energicznie mieszamy aż cała zgęstnieje. Wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy

                                                                      POLEWA : 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści.

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć go gorącą masą. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Makowiec przed krojeniem należy dobrze schłodzić. 



Prześlij komentarz