SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa wieprzowego, chudego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew i pietruszka
- 1 puszka pomidorów 400 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki
- 2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
- słodka i pikantna papryka w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kroimy, oprószamy mąką i podpiekamy na oleju w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojony czosnek, cebulę oraz chorizo, liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy 20 minut.
- Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy.
- Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy i wsypujemy soję.
- Kiedy płyny znacznie odparują a gulasz jest już dobrze doprawiony, zakręcamy gaz.
- Posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy.
Jak z chorizo to ja po proszę porcyjkę.
OdpowiedzUsuń