GULASZ Z CHORIZO I SOJĄ

17.03.2016
data:post.title
Chorizo to rodzaj pysznej, pikantnej kiełbaski hiszpańskiej. Dzisiaj przygotowałam z chorizo gulasz wieprzowy z dodatkiem soi, papryki, pomidorów i czosnku, na sposób hiszpański. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i taki jak lubią moi goście. Podałam go z ciemnym pieczywem.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa wieprzowego, chudego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew i pietruszka
  • 1 puszka pomidorów 400 g 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • 400 g ugotowanej na miękko soczewicy lub ciecierzycy z puszki 
  • 2 łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
  • słodka i pikantna papryka w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy 
  • 500 ml bulionu
  • natka pietruszki do posypania
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso kroimy, oprószamy mąką i podpiekamy na oleju w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojony czosnek, cebulę oraz chorizo, liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach, wlewamy bulion i dusimy 20 minut. 
  2. Warzywa kroimy w kostkę a chorizo w talarki, wszystko przekładamy do gulaszu wraz z pomidorami, mieszamy i dalej dusimy. 
  3. Gulasz doprawiamy do smaku przyprawami, dokładamy przecier pomidorowy i wsypujemy soję.
  4. Kiedy płyny znacznie odparują a gulasz jest już dobrze doprawiony, zakręcamy gaz. 
  5. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy. 

1 komentarz