CHLEB ŻURAWINOWY

18.03.2016
data:post.title
Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 450 g maki pszennej typu 650
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml zakwasu chlebowego 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g suszonej żurawiny HELIO
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa lub inna, pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 *C i pieczemy chleb 40 minut co jakiś czas skrapiając go wodą. 
Kiedy jest już wypieczony, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego. 








Prześlij komentarz