SKŁADNIKI :
- 450 g maki pszennej typu 650
- 250 ml ciepłej wody
- 100 ml zakwasu chlebowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 10 g świeżych drożdży
- 50 g suszonej żurawiny HELIO
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa lub inna, pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 *C i pieczemy chleb 40 minut co jakiś czas skrapiając go wodą.
Kiedy jest już wypieczony, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego.
Prześlij komentarz