SKŁADNIKI :
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
NADZIENIE :
- 30 dag serka waniliowego
- 2 dojrzałe kiwi pokrojone w kostkę
- bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Składniki ciasta mieszamy mikserem. Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy z kakao.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy porcje białego ciasta, tyle aby uzyskać okrągły naleśnik. Na naleśniku, łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc paski. Smażymy z obu stron, odkładamy i studzimy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy porcje białego ciasta, tyle aby uzyskać okrągły naleśnik. Na naleśniku, łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc paski. Smażymy z obu stron, odkładamy i studzimy.
Twarożek mieszamy z pokrojonym kiwi i smarujemy nim naleśniki, stronę bez pasków, następnie rolujemy tak aby uzyskać ukośne paski. Przecinamy je na pół, układamy na talerzu, dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Podajemy od razu, smacznego.
Nabrałam ochotę na takie naleśniki, świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń