WIOSENNY TORT CHLEBOWY

6 mar 2016
data:post.title
Tort chlebowy z nowalijkami, pastą twarogową z brokuła i jajkami. Pyszny i bardzo efektowny, polecam.


                                                              SKŁADNIKI :
  • 6 - 8 kromek chleba tostowego, razowego
  • 1/2 brokuła ugotowanego na parze
  • 2 łyżki śmietany 18 % 
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 200 g kremowego twarożku 
  • 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
  • 4 plastry pieczonego pasztetu
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez 
  • 1 ogórek wężowaty
  • liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji 
                                                       PRZYGOTOWANIE :

Obrane jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy.
Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę.
Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować.
Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami rzodkiewek, oliwek, czerwoną cebulą i kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kroimy grube plastry i podajemy.



1 komentarz