SKŁADNIKI :
- 6 - 8 kromek chleba tostowego, razowego
- 1/2 brokuła ugotowanego na parze
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 200 g kremowego twarożku
- 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
- 4 plastry pieczonego pasztetu
- sól, pieprz do smaku
- majonez
- 1 ogórek wężowaty
- liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Obrane jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy.
Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę.
Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować.
Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami rzodkiewek, oliwek, czerwoną cebulą i kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kroimy grube plastry i podajemy.
Obrane jajka przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy.
Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę.
Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować.
Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami rzodkiewek, oliwek, czerwoną cebulą i kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kroimy grube plastry i podajemy.
Bardzo wiosenny ^^, mnogość kolorów napędza apetyt :D
OdpowiedzUsuń