SKŁADNIKI :
- 400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do posypania
- 150 g mąki żytniej typ 200, drobno mielona
- jeżeli mamy zakwas chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki, bułki będą smaczneijsze
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.
- Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki.
- Układamy je na blaszce posypując mąką.
- Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką.
- Pozostawiamy bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku.
- Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.
- Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane.
Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić.
Jaki typ mąki żytniej ?
OdpowiedzUsuńPoprawiłam już przepis, mąka pszenna typ 650 a żytnia typ 200 dostępna w Lidu :)
UsuńPoprawiłam już przepis, mąka pszenna typ 650 a żytnia typ 200 dostępna w Lidu :)
UsuńJak w Lidlu, to żytnia typ 2OOO :). Dzięki :).
UsuńJest dostępna od dłuższego czasu, Gdańskie młyny - maka żytnia typ 200, drobnego przemiału :) maka rewelacyjna.
UsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńnofittofit.blogspot.com