PIZZA SZYNKOWO - CZOSNKOWA

12.03.2016
data:post.title
Tym razem przygotowałam pizzę z szynką, pieczarkami i sosem czosnkowym. Po zapieczeniu z serem wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam .


                                                    Składniki ciasta na dużą blaszkę : 
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 3/4 szklanki wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
                                                                        Dodatki : 
  • 150 g chudej szynki w plastrach
  • 150 g pieczarek, poszatkowanych
  • 200 g żółtego sera, startego na tarce
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1/2 puszki kukurydzy 
                                                                   Przygotowanie : 
  1. Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą i wlewamy do miski, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ).
  2. Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy.
  3. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  4. Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut. 
  6. Lekko studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem. 




Prześlij komentarz