POLEWA CZEKOLADOWA - EXPRESOWA

26.03.2016
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na szybko zastygającą i smaczną polewę czekoladową. Polecam ją do serników, babeczek, drożdżówek itp.


                                                                  SKŁADNIKI : 

  • 100 g margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny 
Margarynę rozpuszczamy, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, żelatynę i kakao. Ciągle mieszając zagotowujemy i ściągamy z gazu. Polewę mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca masa. Kiedy ostygnie od razu wylewamy ją na ciasto i rozsmarowujemy. Zastyga momentalnie, ciasto odkładamy do lodówki. Po 2-5 minutach można je kroić.



1 komentarz

  1. Czekoladowa polewa przy wielu wypiekach jest niezastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń