WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM

20 mar 2016
data:post.title
Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam.


                                                             SKŁADNIKI : na biszkopt 
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki ciemnego kakao
                                                          KREM    KARMELOWY : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 duże łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
  • 400 ml serka waniliowego, homogenizowanego
  • 1 puszka masy krówkowej 400  HELIO
                                                                      DODATKOWO : 
  • 1 szklanka słodkiej herbaty
  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanka mleka
  • mały słoiczek kwaśnego dżemu
                                                                     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki. Biszkopt nie jest wysoki. 
  2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cały serek waniliowy i po porcji kajmaku aż cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy. 
  3. Pierwszą połówkę biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy  masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut. 
  4. Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą. 
  5. Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę.
  6. Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy śmietaną i listkami mięty.
  7. Smacznego, wuzetka jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień,



3 komentarze

  1. Jestem pewna, że z kremem karmelowym smakuje lepiej niż oryginał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Mariolu z masy krówkowej otrzymamy krem kajmakowy nie karmelowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne ciasto,z tego przepisu robiłam już kilka razy i zagości w moim domu na stałe 😍🥰

    OdpowiedzUsuń