SKŁADNIKI : na biszkopt
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki ciemnego kakao
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 duże łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
- 400 ml serka waniliowego, homogenizowanego
- 1 puszka masy krówkowej 400 HELIO
DODATKOWO :
- 1 szklanka słodkiej herbaty
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanka mleka
- mały słoiczek kwaśnego dżemu
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 *C, do suchego patyczka. Po ostygnięciu przecinamy na dwie równe połówki. Biszkopt nie jest wysoki.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cały serek waniliowy i po porcji kajmaku aż cały wyrobimy. Na koniec, wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy.
- Pierwszą połówkę biszkoptu umieszczamy w formie, nasączamy herbatą i smarujemy dżemem, wykładamy masę ( zostawiamy trochę do ozdoby ) i przykrywamy drugim blatem. Ciasto chłodzimy około 1 godziny lub jak nam się spieszy to wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
- Drugi blat ciasta również nasączamy herbatą.
- Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę, czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce i łączymy z ciepłym mlekiem. Kiedy polewa zacznie tężec, wylewamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy, ponownie chłodzimy wuzetkę.
- Po całkowitym zastygnięciu ciasto ozdabiamy śmietaną i listkami mięty.
- Smacznego, wuzetka jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień,
Jestem pewna, że z kremem karmelowym smakuje lepiej niż oryginał :)
OdpowiedzUsuńPani Mariolu z masy krówkowej otrzymamy krem kajmakowy nie karmelowy.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto,z tego przepisu robiłam już kilka razy i zagości w moim domu na stałe 😍🥰
OdpowiedzUsuń