SKŁADNIKI :
- 250 g kaszy jaglanej
- 500 ml pełnego mleka
- 1 cukier waniliowy
- 50 g cukru
- 2 - 3 duże gruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego
- sok z malin
- czekolada do polania
- płatki migdałów
- mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i gotujemy, około 20 minut aż będzie miękka. W razie konieczności, dolewamy mleka. Kasza powinna być gęsta. Zakręcamy gaz i pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy.
Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego.
Bajecznie się prezentuje, musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Och, coś takiego z miłą chęcią by się zjadło :) Piękne podanie :)
OdpowiedzUsuń