DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

22.03.2016
data:post.title
Kaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku waniliowy z owocami i czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 500 ml pełnego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g cukru
  • 2 - 3 duże gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego 
  • sok z malin
  • czekolada do polania 
  • płatki migdałów 
  • mięta do dekoracji 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i gotujemy, około 20 minut aż będzie miękka. W razie konieczności, dolewamy mleka. Kasza powinna być gęsta. Zakręcamy gaz i pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy.
Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego.


2 komentarze

  1. Bajecznie się prezentuje, musi być przepyszny :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, coś takiego z miłą chęcią by się zjadło :) Piękne podanie :)

    OdpowiedzUsuń