SKŁADNIKI :
- 250 g ugotowanej soi
- 400 g ugotowanych na prze batatów
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 100 ml dobrej oliwy np. słonecznikowej, lnianej
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czubrycy ( najlepiej mieszanki )
- natka pietruszki
Przygotowanie :
Ugotowanego i obranego batata rozdrabniamy, dodajemy do niego soję i wlewamy olej. Całość mielimy blenderem do uzyskania papki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Pastę mieszamy, w razie konieczności dolewamy oleju.
Humus przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, odrobiną przypraw i polewamy oliwą. Podajemy, smacznego.
Prześlij komentarz