HUMUS Z SOI I BATATA

19.03.2016
data:post.title
Pasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 250 g ugotowanej soi
  • 400 g ugotowanych na prze batatów
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 100 ml dobrej oliwy np. słonecznikowej, lnianej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czubrycy ( najlepiej mieszanki )
  • natka pietruszki
                                                               Przygotowanie : 

Ugotowanego i obranego batata rozdrabniamy, dodajemy do niego soję i wlewamy olej. Całość mielimy blenderem do uzyskania papki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Pastę mieszamy, w razie konieczności dolewamy oleju. 
Humus przekładamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, odrobiną przypraw i polewamy oliwą. Podajemy, smacznego.



Prześlij komentarz