CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ

01.03.2016
data:post.title
Dzisiaj na obiad pomysł na lekko pikantnego kurczaka po chińsku, aromatycznego który wspaniale komponuje się z makaronem i warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam.


                                                                  Składniki :
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew, pokrojona w słupki
  • kawałek pora, pokrojonego w słupki
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein 
  • 1 brokuł ( nie koniecznie )
                                                                  Marynata :  
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • kawałek startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • szczypta chilli 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól, pieprz do smaku
                                                                 Przygotowanie : 
  1. Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny.
  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
  3. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut. 
  4. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw.  Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. 
  5. Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z kurczakiem, posypujemy natką pietruszki i podajemy. 




3 komentarze