Składniki :
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew, pokrojona w słupki
- kawałek pora, pokrojonego w słupki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein
- 1 brokuł ( nie koniecznie )
Marynata :
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oleju
- kawałek startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczypta chilli
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
- Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
- Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.
- Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.
- Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z kurczakiem, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń