KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ

03.03.2016
data:post.title
Naleśniki buraczkowe nadziane farszem z brokuła i fety. Smaczne i efektownie wyglądające, polecam.


                                                Składniki ciasta naleśnikowego : 
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki soku z buraczka
  • 2 jajka 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
                                                                     Farsz : 
  • 1 duży brokuł
  • 100 g sera fety
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
                                                                 Dodatkowo : 
  • bułka tarta do panierowania 
  • 1 jajko
  • sos pieczarkowy do polania
                                                             Przygotowanie : 
  1. Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy.
  2. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety.
  4. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto.
  5. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy.
Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu. 



1 komentarz