Składniki ciasta naleśnikowego :
- 2 szklanki mleka
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki soku z buraczka
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz :
- 1 duży brokuł
- 100 g sera fety
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
Dodatkowo :
- bułka tarta do panierowania
- 1 jajko
- sos pieczarkowy do polania
Przygotowanie :
- Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy.
- Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety.
- Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto.
- Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy.
Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu.
Tez często robię takie buraczane.
OdpowiedzUsuń