RURKI Z KREMEM KUKUŁKOWYM

13.03.2016
data:post.title
Rurki z pysznym, kukułkowym kremem idealne do kawki i do podjadania. Nie są słodkie ani mdłe, wręcz idealne w smaku. Polecam.


                                                                CIASTO :
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • cukier do obtaczania rurek
Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Może troszkę się kleić ale to nie szkodzi. Formujemy wałek i zawijamy go w folię aluminiową. odkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto dobrze się schłodzi.
Wyjmujemy, posypujemy mąką, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm.
Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej.
Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki.

                                                                    KREM : 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g margaryny
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka
Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. 
Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy mielone orzechy i masę kukułkę. Mieszamy, w razie konieczności można ją dosłodzić ale nie ma takiej potrzeby.
Rurki napełniamy kremem szprycą, układamy na talerz i podajemy. Nadmiar rurek przechowujemy w pojemniku w lodówce. Spożywamy do 3-4 dni. Smacznego.




4 komentarze

  1. Witam, ile rurek wychodzi z takich proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rurek wyszło 35-37 sztuk, kremu starczyło do nich idealnie, jednak trzeba nadziewac z obu stron ponieważ krem nie doszedł do końca rurek :)

      Usuń
  2. pyszne robione na imprezę,uwielbiam Pani bloga,przepisy rewelacyjne,pozdrawiam serdecznie.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń