SKŁADNIKI :
- 2 polędwiczki wieprzowe, jak największe
- 10 suszonych śliwek
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- majeranek
- plastry wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
DODATKOWO :
- 250 g małych, twardych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- sól, pieprz do smaku
- szczypta ziół prowansalskich
- koperek
- odrobina żurawiny do sosu
PRZYGOTOWANIE :
- Śliwki zalewamy winem i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie je odcedzamy ( wino zostawiamy ).
- Polędwiczki przecinamy na pół, w każdej połówce robimy, w środku nacięcie nożem. W otworki wpychamy po 3-4 śliwki, polędwiczki doprawiamy do smaku.
- Boczek tniemy na cienkie paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
- Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki.
- Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe.
- Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego.
Prześlij komentarz