POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI

12.03.2016
data:post.title
Polędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 2 polędwiczki wieprzowe, jak największe
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • majeranek
  • plastry wędzonego boczku 
  • 4 łyżki oleju
                                                                  DODATKOWO : 
  • 250 g małych, twardych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • koperek 
  • odrobina żurawiny do sosu
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Śliwki zalewamy winem i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie je odcedzamy ( wino zostawiamy ).
  2. Polędwiczki przecinamy na pół, w każdej połówce robimy, w środku nacięcie nożem. W otworki wpychamy po 3-4 śliwki, polędwiczki doprawiamy do smaku.
  3. Boczek tniemy na cienkie paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
  5. Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki.
  6. Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe.
  7. Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego.



Prześlij komentarz