Składniki na ciasto :
- 150 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 1 kg sera wiaderkowego
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka + 1 białko
- 200 g śmietany 18 %
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- polewa czekoladowa-expresowa
- płatki migdałów HELIO
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm.
- Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę.
- Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce.
- Ciasto wyciągamy z tortownicy i polewamy polewą czekoladową oraz posypujemy płatkami migdałów.
- Smacznego.
Piękny sernik i do tego bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuń