SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie 450 g mrożonki, marchewki z groszkiem
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
- 1 kostka rosołowa
- szczypta majeranku
- 2 łyżki mąki pszennej
PUREE ZIEMNIACZANE :
- 700 g ziemniaków po ugotowaniu
- 2 łyżki masła naturalnego
- 100 ml mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy z masłem, mlekiem i przyprawami.
- W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, groszek z marchewką kostkę rosołową i przyprawy. Prużymy na małym ogniu często mieszając aż płyny znacznie odparują.
- Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się gęsty.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy masą mięsną a na wierzch rozkładamy puree z ziemniaków.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut aż ładnie się zarumieni.
- Danie podajemy lekko przestudzone z kleksem gęstej śmietany. Smacznego.
Pycha !
OdpowiedzUsuńz pewnością pyszna i bardzo sycąca
OdpowiedzUsuń