ZAPIEKANKA WIEJSKA -COTTAGE PIE

29.03.2016
data:post.title
Zapiekanka wiejska Cottage Pie,  to bardzo popularne danie kuchni angielskiej. W jej skład wchodzi warstwa mięsna, przykryta puree z ziemniaków i całość zapieczona.  Podana na ciepło smakuje rewelacyjnie.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie 450 g mrożonki, marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kostka rosołowa
  • szczypta majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
                                                               PUREE  ZIEMNIACZANE : 
  • 700 g ziemniaków po ugotowaniu
  • 2 łyżki masła naturalnego 
  • 100 ml mleka 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
                                                                     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy z masłem, mlekiem i przyprawami. 
  2. W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki, groszek z marchewką kostkę rosołową i przyprawy. Prużymy na małym ogniu często mieszając aż płyny znacznie odparują.
  3. Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się gęsty.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy masą mięsną a na wierzch rozkładamy puree z ziemniaków. 
  5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut aż ładnie się zarumieni.
  6. Danie podajemy lekko przestudzone z kleksem gęstej śmietany. Smacznego.



2 komentarze