DIETETYCZNE SZASZŁYKI Z KURCZAKA

2 lip 2015
data:post.title
Dzisiaj pomysł na lekkie i dietetyczne szaszłyki z piersi kurczaka, świetnie zastępują tłuste kiełbasy i ciężkie mięsa. Szaszłyki wymagają chwilowego marynowania w jogurcie naturalnym i ziołach a efekt jest na prawdę wart :)
Mięsko wychodzi soczyste, kruche, chude i smaczne, dodałam plastry cukinii i pomidorki koktajlowe, jednak możemy dodać różne warzywka jakie lubimy najbardziej.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 1 duży, podwójny filet z kurczaka 
  • 1 opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 młoda cukinia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sol, słodka i ostra papryka do smaku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • tymianek świeży lub suszony do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka patyków do szaszłyków
                                                            PRZYGOTOWANIE :

Pierś z kurczak myjemy, tniemy na podłużne plastry. Przekładamy mięso do miseczki, doprawiamy opcjonalnie wszystkimi przyprawami, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
 Mięso odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Pomidorki oczyszczamy a cukinię tniemy obieraczką na cienkie paseczki.
 Warzywa lekko solimy i nacieramy oliwą.
Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy plastry mięsa (wyciągnięte z marynaty), kawałki cukinii i pomidorki. Staramy się aby filety oplatały warzywa.
Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu, kilka minut z jednej i drugiej strony. Można je również przygotować w piekarniku.
Podajemy z ulubioną surówką, ryżem, kaszą lub pieczywem, smacznego :)




3 komentarze

  1. Apetyczne ^^, ostatnimi czasy chodzą za mną, ale jakoś tak nie było okazji by zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, ja bardzo lubię takie szaszłyki :) polecam

      Usuń