SKŁADNIKI :
- 6 dużych, czerwonych lub kolorowych papryk
 - 500 g mięsa mielonego
 - 1 jajko
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego
 - 1 cebula
 - 1 pomidor, pokrojony w kostkę
 - 1 młoda cukinia około 200 g
 - 15 dkg pieczarek
 - 3 łyżki oleju
 - 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - sól, pieprz i słodka papryka do smaku
 
- 1/2 litra bulionu
 - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - natka pietruszki do posypania
 - sól, pieprz do smaku
 
- Z papryk odcinamy daszki i usuwamy gniazda nasienne.
 - Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Mieszamy, kiedy płyny odparują zakręcamy gaz.
 - Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy podpieczone warzywa, pokrojonego pomidora, czosnek, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
 - Do miseczek paprykowych nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w wysokiej patelni lub garnku. Zalewamy bulionem i prużymy na małym ogniu około 40 minut. W razie konieczności dolewamy 1 szklankę wody.
 - Pod koniec prużenia wlewamy przecier rozmieszany z wodą. Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą, doprawiamy do smaku.
 - Ułożone papryki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy natką pietruszki.
 - Smacznego.
 









Ja uwielbiam, ale w domu poza mną nikt nie zje...Może wpadnę do Ciebie na jedną papryczkę;-)?
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam, u mnie wszyscy uwielbiają taką papryczkę :)
UsuńNo no no jeśli tak smakuje jak wygląda
OdpowiedzUsuń