GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI

24.02.2016
data:post.title
Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki cukru
  • garść pokrojonych liści mięty
  • 100 g pistacji drobno pokrojonych
                                                                       LUKIER : 
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka wody
  • orzechy do posypania
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia.
  2. Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą.
  3. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem.
  4. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut. 
  5. Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy. 
  6. Smacznego.

4 komentarze

  1. Ubóstwiam grecka kuchnią, ale tego jeszcze nie znałem. Wyglądają bardzo smacznie. Koniecznie muszę takich spróbować. Pozdrawiam i zapraszam www.kulinarnyja.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja również uwielbiam kuchnia grecka a pierozki są pyszne :)

      Usuń
  2. Ubóstwiam grecka kuchnią, ale tego jeszcze nie znałem. Wyglądają bardzo smacznie. Koniecznie muszę takich spróbować. Pozdrawiam i zapraszam www.kulinarnyja.pl

    OdpowiedzUsuń