- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g twarogu tłustego
- 2 łyżki cukru
- garść pokrojonych liści mięty
- 100 g pistacji drobno pokrojonych
LUKIER :
- 1/4 szklanka cukru
- 1/2 szklanka wody
- orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia.
- Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą.
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem.
- Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.
- Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.
- Smacznego.
Wspaniale wyglądaja.
OdpowiedzUsuńUbóstwiam grecka kuchnią, ale tego jeszcze nie znałem. Wyglądają bardzo smacznie. Koniecznie muszę takich spróbować. Pozdrawiam i zapraszam www.kulinarnyja.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja również uwielbiam kuchnia grecka a pierozki są pyszne :)
UsuńUbóstwiam grecka kuchnią, ale tego jeszcze nie znałem. Wyglądają bardzo smacznie. Koniecznie muszę takich spróbować. Pozdrawiam i zapraszam www.kulinarnyja.pl
OdpowiedzUsuń