Składniki na ciasto :
- 100 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki pszennej
Masa serowa :
- 600 -700 g sera wiaderkowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3-4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Śmietana :
- 300 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
- mrożone lub świeże owoce ( maliny ) opcjonalnie 2-3 łyżki
- borówki do dekoracji
Przygotowanie :
- W rondelku na małym ogniu roztopić margarynę, dodać kakao i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i zagotować. Odstawić i ostudzić, następnie dodać konfiturę, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników.
- Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, budyniem, jajkiem i olejem. W razie konieczności dosładzamy.
- Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, resztę foremek uzupełniamy masą serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę opadną.
- Studzimy na metalowej kratce.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy rozgniecione maliny i wlewamy ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 15 minut.
- Stężałą śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy serniczki, posypujemy owocami.
- Smacznego.
Prześlij komentarz