MUFFINKI SERNIKOWE Z OWOCAMI

27.02.2016
data:post.title
Muffinki sernikowe na ciemnym spodzie z bitą śmietaną malinową i owocami. Smaczne idealne do kawki lub na przyjęcia.


                                                            Składniki na ciasto :
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej lub frużeliny owocowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g mąki pszennej
                                                                Masa serowa : 
  • 600 -700 g sera wiaderkowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
                                                                Śmietana : 
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
  • mrożone lub świeże owoce ( maliny ) opcjonalnie 2-3 łyżki
  • borówki do dekoracji 
                                                              Przygotowanie : 
  1. W rondelku na małym ogniu roztopić margarynę, dodać kakao i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i zagotować. Odstawić i ostudzić, następnie dodać konfiturę, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. 
  2. Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z cukrem, budyniem, jajkiem i olejem. W razie konieczności dosładzamy. 
  3. Papilotki na muffinki rozkładamy do formy na muffinki. Nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, resztę foremek uzupełniamy masą serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Serniczki po upieczeniu trochę opadną.
  4. Studzimy na metalowej kratce.
  5. Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy rozgniecione maliny i wlewamy ostudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 15 minut.
  6. Stężałą śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy serniczki, posypujemy owocami.
  7. Smacznego.





       

Prześlij komentarz