SKŁADNIKI :
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 udko z kurczaka
- włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera
- 1 cebula
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 60 g masła
- 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
PRZYGOTOWANIE :
- Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler.
- Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy.
- Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy. Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu.
- Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje.
- Podajemy do pieczywa, smacznego.
Prześlij komentarz