PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW

28.02.2016
data:post.title
Domowy pasztet z wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 udko z kurczaka
  • włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g masła
  • 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. 
  2. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy.
  4. Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy. Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu. 
  5. Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje.
  6. Podajemy do pieczywa, smacznego.


Prześlij komentarz