CIASTO KOSTKA ALPEJSKA

28 lut 2016
data:post.title
Delikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i  efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne.


                                                                        SKŁADNIKI :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
                                                                           MASA : 
  • 200 g margaryny
  • 560 g masy orzechowej HELIO
  • 100 g bezy
  • 100 ml ajerkoniaku
                                                                     ŚMIETANA : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
                                                                 DODATKOWO : 
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania
  • słodka herbata do nasączenia
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier i po chwili ubijania żółtka. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą.
  2. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki.
  3. Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc. 
  4. Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy.
  5. Smacznego.






Prześlij komentarz