ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ

13.02.2016
data:post.title
Orzeszki to pyszne, małe  ciasteczka. Wprawdzie znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                          MASA : 
  • 1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych )
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku
  • 200 g masła naturalnego
  • 1 kieliszek wódki
Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka,  wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje.
Masło ucieramy mikserem z cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy, na koniec wlewamy wódkę, mieszamy i masa gotowa (jest troszkę lejąca ale szybko zastyga). Odkładamy ją do lodówki na 20 minut. 

                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić  kuleczki z ciasta. 
Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki.
Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.
Orzeszki z nadzieniem mleczno - orzechowym są bardzo smaczne.



1 komentarz

  1. witam ile porcji z tych skladnikow wyjdzie ? wygladaja pysznie

    OdpowiedzUsuń