SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM

29.02.2016
data:post.title
Wielu ludzi nie przepada za tymi,  małymi mięczakami bo ich nie jadło, a warto spróbować. Małże, w Polsce zwane omułkami lub mulami, to jedne z najpopularniejszych mięczaków, które uważa się za rarytas. Dawniej to pospolite danie rybaków a obecnie traktowane jest jako przysmak.
Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami, pomidorami i winem. Najlepiej przygotować  małże w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Zamknięte omułki wyrzucamy.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 kg świeżych, małży
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • parmezan do posypania
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz nie dłużej bo omułki staną się twarde. Następnie dodajemy do małży makaron i lekko mieszamy. Wsypujemy dużą ilość natki pietruszki oraz doprawić według uznania ostrą papryką i pieprzem. Podajemy od razu. 
Smacznego.





Prześlij komentarz