Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami, pomidorami i winem. Najlepiej przygotować małże w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Zamknięte omułki wyrzucamy.
SKŁADNIKI :
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 kg świeżych, małży
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz nie dłużej bo omułki staną się twarde. Następnie dodajemy do małży makaron i lekko mieszamy. Wsypujemy dużą ilość natki pietruszki oraz doprawić według uznania ostrą papryką i pieprzem. Podajemy od razu.
Smacznego.
Prześlij komentarz