MUFFINKI CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

14.02.2016
data:post.title
Babeczki, muffinki czekoladowe z kremem truskawkowym idealne na walentynki i nie tylko. Ozdobiłam je różami i serduszkami z cukru pudru.


                                                     SKŁADNIKI : na 12 sztuk
  • 150 g masła
  • 6 łyżek oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                      MASA : 
  • 400 ml śmietany  30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 20 dkg zmiksowanych truskawek ( mogą być mrożone )
  • 1 duża łyżka z czubkiem żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku
  • do ozdoby serduszka z masy lukrowej
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy mus z truskawek i wlewamy rozpuszczona, ostudzoną żelatynę. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.
  2. Margarynę, mleko i kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. 
  3. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, babeczki studzimy.
  4. Śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, ozdabiamy według uznania.
  5. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dla tego codziennie używam go do przygotowania przeróżnych dań, surówek i wypieków.






1 komentarz