SKŁADNIKI : na 12 sztuk
- 150 g masła
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 20 dkg zmiksowanych truskawek ( mogą być mrożone )
- 1 duża łyżka z czubkiem żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku
- do ozdoby serduszka z masy lukrowej
PRZYGOTOWANIE :
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy mus z truskawek i wlewamy rozpuszczona, ostudzoną żelatynę. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.
- Margarynę, mleko i kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy.
- Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, babeczki studzimy.
- Śmietanę nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, ozdabiamy według uznania.
Pięknie udekorowane:)
OdpowiedzUsuń