Kluski śląskie tym razem z buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych ziemniaków.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę
- 2 średnie buraczki ugotowane, ostudzone i zmielone blenderem ( około 300 g )
- 1 jako
- mąka ziemniaczana
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i buraczki przekładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy masę na cztery. Jedną część wyciągamy i rozkładamy na pozostałych trzech częściach. Wsypujemy mąkę aż będzie równo z ziemniakami. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było za suche wlewamy odrobinę wody. Kulamy kluski jednakowej wielkości, w środku robimy dziurkę i układamy na desce. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut aż kluski wypłyną na wierzch.
Prześlij komentarz