KLUSKI ŚLASKIE Z BURACZKAMI

28.02.2016
data:post.title
Kluski śląskie tym razem z buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych ziemniaków.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę
  • 2 średnie buraczki ugotowane, ostudzone i zmielone blenderem ( około 300 g )
  • 1 jako 
  • mąka ziemniaczana
                                                      PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i buraczki przekładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy masę na cztery. Jedną część wyciągamy i rozkładamy na pozostałych trzech częściach. Wsypujemy mąkę aż będzie równo z ziemniakami. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było za suche wlewamy odrobinę wody. Kulamy kluski jednakowej wielkości, w środku robimy dziurkę i układamy na desce. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut aż kluski wypłyną na wierzch.



Prześlij komentarz