SKŁADNIKI :
- 1 szklanka suchego ryżu
- 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- 2 spore marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu
- 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy )
- 2 kostki rosołowe ( naturalne )
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- papryka ostra do smaku
- sól i pieprz do smaku
- około 1 szklanka wody do duszenia warzyw
- olej do smażenia ryby
PRZYGOTOWANIE :
- Ryż dokładnie płuczemy pod pierzącą wodą. Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż.
- Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy.
- Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej ( marchew, seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
- Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.
- Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku.
- Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.
Wpraszam się do Ciebie na ten paprykarz :D, sto lat nie jadłem... Ps. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam sporo paprykarzu z tego przepisu( no dobrze bardziej pikantne)..dostałam od teściowej 3 świeże spore dorsze przywiezione prosto znad morza...zaraz pakuję w słoiki,na zimę będzie jak znalazł:)dziękuję
OdpowiedzUsuń