SKŁADNIKI :
- 2 litry wody
- włoszczyzna 1 pęczek
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 0,3 litra zakwasu na żurek
- 20 dkg boczku wędzonego
- 20 dkg kiełbasy wędzonej
- 30 dkg kiełbasy białej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 chlebki do zupy
PRZYGOTOWANIE :
- Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut.
- Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do wywaru i mieszamy.
- Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.
- Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone jajka.
- Do chlebków nalewamy po porcji żurku i podajemy. Smacznego.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń