ŻUREK W CHLEBIE

28.02.2016
data:post.title
Święta tuż tuż, więc warto przygotować żurek na białej kiełbasie z jajkami w pysznym chlebku. Chlebki pieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 2 litry wody
  • włoszczyzna 1 pęczek
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 0,3 litra zakwasu na żurek
  • 20 dkg boczku wędzonego 
  • 20 dkg kiełbasy wędzonej
  • 30 dkg kiełbasy białej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 chlebki do zupy
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jarzyny ( ziemniaki,marchew,seler,pietruszka) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy je do dużego garnka. Wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz oraz boczek w całym kawałku. Gotujemy około 25 minut. 
  2. Boczek wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę z cebulą i kiełbasą, natomiast białą kiełbasę w talarki. Podpiekamy całość na odrobinie oleju aż wędliny się zarumienią. Następnie dodajemy je do wywaru i mieszamy.
  3. Wlewamy ostrożnie żurek, dodajemy pokrojony czosnek i doprawiamy zupę do smaku.
  4.  Zupę zagotowujemy i odstawiamy, dodajemy jeszcze pokrojone jajka.
  5. Do chlebków nalewamy po porcji żurku i podajemy. Smacznego.


1 komentarz