Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- olej do smażenia
DODATKOWO :
- dowolne bułki do hamburgerów
- kilka plastrów sera żółtego
- sałata
- czerwona cebula
- ogórek świeży i konserwowy
- dowolny sos do hamburgerów
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek jajka i drobno posiekaną cebulę. Wyrabiamy dokładnie masę. Odkładamy na 15 minut aby mięso odpoczęło.
- Formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, z obu stron aż ładnie się zarumienią lub na grillu.
- Odkładamy na talerz.
- Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy ciepłe, smacznego.
Prześlij komentarz