HAMBURGER WIEPRZOWY - domowy

28.02.2016
data:post.title
Hamburger przygotowany w domu, z mięsa wieprzowego jest równie smaczny jak wołowy.
Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • olej do smażenia
                                                               DODATKOWO : 
  • dowolne bułki do hamburgerów
  • kilka plastrów sera żółtego
  • sałata
  • czerwona cebula
  • ogórek świeży i konserwowy
  • dowolny sos do hamburgerów
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek jajka i drobno posiekaną cebulę. Wyrabiamy dokładnie masę. Odkładamy na 15 minut aby mięso odpoczęło.
  2. Formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, z obu stron aż ładnie się zarumienią lub na grillu. 
  3. Odkładamy na talerz.
  4. Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy ciepłe, smacznego.


Prześlij komentarz