KARTOFELKRAUT - ciapkapusta

15.02.2016
data:post.title
Kartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełbasa lub boczek do podania
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę wyciskamy z nadmiaru soku, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. 
  3. Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, kapustę i masło, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ubijamy wszystko razem aż składniki się połączą.
  4. Na oleju podpiekamy cebulę z kiełbasą. Na dużym talerzu układamy porcję ciapkapusty, na to wykładamy cebulkę z kiełbasą. Podajemy do barszczyku.
  5. Smacznego.

4 komentarze

  1. Tyle o niej słyszałam, że aż musze zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam jadłam u mojej mamy jest pyszna zapraszam tez na mojegonowego bloga http://moje-wyroby.blog.pl/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń