ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ, BATATAMI I GROSZKIEM

23 lut 2016
data:post.title
Zapiekanki to jedne z najsmaczniejszych dań w moim domu. Dzisiaj pomysł na mieszankę
ziemniaków, szynki i groszku. Całość zalana śmietaną, jajkami i serem. Zapieczona smakuje przepysznie, polecam.

                                                                                
                                                               SKŁADNIKI : 
  • 1 spory batat
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 200 g chudej szynki
  • 1 cebula
  • 200 g groszku, może być z puszki
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sol, pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • parmezan do posypania
                                                         PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki i batata obieramy, gotujemy na parze na półmiękko i studzimy. Batata gotujemy krócej ponieważ szybko się rozpada.
  2. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju na złoto.
  3. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut.
  6. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy.
  7. Smacznego. 



2 komentarze

  1. Pyszny przepis. Piękny blog. Będę zaglądać.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, a w tej bataty mnie zauroczyły.

    OdpowiedzUsuń