ziemniaków, szynki i groszku. Całość zalana śmietaną, jajkami i serem. Zapieczona smakuje przepysznie, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 spory batat
- 3 - 4 ziemniaki
- 200 g chudej szynki
- 1 cebula
- 200 g groszku, może być z puszki
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 30 %
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- sol, pieprz do smaku
- masło do wysmarowania formy
- szczypta gałki muszkatołowej
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki i batata obieramy, gotujemy na parze na półmiękko i studzimy. Batata gotujemy krócej ponieważ szybko się rozpada.
- Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju na złoto.
- Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut.
- Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy.
- Smacznego.
Pyszny przepis. Piękny blog. Będę zaglądać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam wszelkie zapiekanki, a w tej bataty mnie zauroczyły.
OdpowiedzUsuń