SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA :
- 1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych )
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku
- 200 g masła naturalnego
- 1 kieliszek wódki
Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje.
Masło ucieramy mikserem z cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy, na koniec wlewamy wódkę, mieszamy i masa gotowa (jest troszkę lejąca ale szybko zastyga). Odkładamy ją do lodówki na 20 minut.
PRZYGOTOWANIE :
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta.
Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki.
Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.
Orzeszki z nadzieniem mleczno - orzechowym są bardzo smaczne.
Pani Mariolu czy ma Pani przepis na ciastka ule? Może Pani pokazać na yt? Te orzeszki mam na liście :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)