PASCHA CZEKOLADOWA

28.02.2016
data:post.title
Pascha to pyszny deser,  który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 700 g twarogu wiaderkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 100 g czekolady bakaliowej
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 1/2 szklanki mleka
                                                               DODATKOWO : 
  • 50 g czekolady deserowej
  • 6-7 herbatników
  • migdały, morele, posypka dekoracyjna do ozdoby
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. 
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka łącznie z mlekiem i kakao. Ogrzewając mieszamy aż czekolada się rozpuści.
  3. Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy twaróg i wlewamy, ostudzoną czekoladę. Na koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. 
  4. Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka.
  5. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką.
  6. Smacznego.


3 komentarze

  1. Super, że napisałaś o tradycyjnym polskim deserze wielkanocnym. Twój wpis zdobył 1 miejsce w lutowym #Gastroblogu na www.managero.pl
    Gratuluję Mariola!

    OdpowiedzUsuń