SKŁADNIKI :
- 700 g twarogu wiaderkowego
- 4 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady bakaliowej
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki mleka
DODATKOWO :
- 50 g czekolady deserowej
- 6-7 herbatników
- migdały, morele, posypka dekoracyjna do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka łącznie z mlekiem i kakao. Ogrzewając mieszamy aż czekolada się rozpuści.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy twaróg i wlewamy, ostudzoną czekoladę. Na koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
- Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka.
- Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką.
- Smacznego.
Zachwyca wyglądem
OdpowiedzUsuńZachwyca wyglądem
OdpowiedzUsuńSuper, że napisałaś o tradycyjnym polskim deserze wielkanocnym. Twój wpis zdobył 1 miejsce w lutowym #Gastroblogu na www.managero.pl
OdpowiedzUsuńGratuluję Mariola!