SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych
- sól, pieprz i kmin do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka w proszku do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2-3 szklanki wody
DODATKOWO :
- kartofelkraut-ciapkapusta
- surówka z czerwonej kapusty
PRZYGOTOWANIE :
Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso.
Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do mięsa, uzupełniamy wodę,wlewamy sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.
Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do mięsa, uzupełniamy wodę,wlewamy sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe.
Żeberka podajemy z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne.
Ja robię ciaperkapustę z gotowanych ziemniaków i kapusty :) Za żeberkami nie przepadam, ale na Twoją ciapkapustę bym się skusił :)
OdpowiedzUsuńŻeberka wyglądają rewelacyjnie! Z pewnością wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń