TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM ZAPIEKANE Z SEREM

29.02.2016
data:post.title
Zapiekanka z tortellini z dodatkiem szynki, pieczarek i pomidorów, posypane serem i zapieczone. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można ją przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • tortellini suszone 250 g 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 100 g chudej szynki ( wędliny ), pokrojonej w kostkę 
  • 150 g pieczarek, poszatkowanych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier i bazylia do smaku
  • szczypiorek do posypania
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy.
  2. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz.
  3. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem.
  4. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-25 minut aż ser się zapiecze.
  5. Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem. Smacznego.



Prześlij komentarz