SKŁADNIKI :
- 1 -2 paczki arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy
- 1 opakowanie 100 g makaronu ryżowego
- 5 suszonych grzybów mun
- 200 g mielonego mięsa
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 jajko
- 1 marchew starta na tarce jarzynowej
- 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę.
- Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się do zwijania.
- Na każdy arkusz nakładamy po łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy sajgonki jak cygara.
- W głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
- Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego.
Prześlij komentarz