SAJGONKI

28.02.2016
data:post.title
Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 1 -2 paczki arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy
  • 1 opakowanie 100 g  makaronu ryżowego 
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 jajko
  • 1 marchew starta na tarce jarzynowej
  • 2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • olej do głębokiego smażenia
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  • Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy.
  • Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę.
  • Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się do zwijania.
  • Na każdy arkusz nakładamy po łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy sajgonki jak cygara.
  • W głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
  •  Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego.


Prześlij komentarz