DORSZ PO PROWANSALSKU

09.02.2016
data:post.title
Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki.
Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 2 filety z dorsza około 400 g 
  • puszka pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • garść pokrojonych oliwek
  • odrobina sera do posypania zapiekanki
  • listki bazylii do ozdoby
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą.
  2. Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej. 
  3. W wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. 
  5. Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
  6. Smacznego.
Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa. 


4 komentarze