Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte.
SKŁADNIKI :
- 2 filety z dorsza około 400 g
- puszka pomidorów
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 małe cebule
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- garść pokrojonych oliwek
- odrobina sera do posypania zapiekanki
- listki bazylii do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą.
- Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
- W wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
- Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa.
Lubię tak przyrządzoną rybę;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne....
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPysznie i kolorowo, obiad rewelka.
OdpowiedzUsuń