ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI

10.02.2016
data:post.title
Zapiekanka makaronowa w sosie bolońskim z warzywami to pyszne i szybkie danie. Zapieczona z serem przypomina lazanie tylko że w przygotowaniu jest znacznie łatwiejsza. Maron mieszamy z sosem mięsno - warzywnym, posypujemy serem i zapiekamy. Można ją przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 część bakłażana 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka przecieru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pierz, papryka do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 kostka warzywna ( naturalna )
  • 2 łyżki oleju
                                                               DODATKOWO : 
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g tartego sera
  • parmezan do posypania
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego.




1 komentarz