SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1/2 część bakłażana
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka przecieru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pierz, papryka do smaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 kostka warzywna ( naturalna )
- 2 łyżki oleju
DODATKOWO :
- 200 g makaronu penne
- 100 g tartego sera
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, lekko danie mieszając, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego.
Uwielbiam takie domowe zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń