SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA

23.02.2016
data:post.title
Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością )
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania mięsa
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • bulion warzywny 200 ml
  • sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
  • olej do smażenia kotletów
                                                                  DODATKOWO : 
  • 1 spory batat
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • 1 łyżka masła
Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure.

                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy.
  2. Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią.
  3. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
  4. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody.
  5. Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku i gotowe.
  6. Na talerz nakładamy porcję piure, kotlet i sos cebulowy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.

Prześlij komentarz