SKŁADNIKI :
- 5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością )
- 2 jajka
- mąka do panierowania mięsa
- 2 cebule
- 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- bulion warzywny 200 ml
- sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
- olej do smażenia kotletów
DODATKOWO :
- 1 spory batat
- 2 ziemniaki
- sól
- 1 łyżka masła
Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure.
PRZYGOTOWANIE :
- Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy.
- Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią.
- Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
- Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody.
- Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku i gotowe.
- Na talerz nakładamy porcję piure, kotlet i sos cebulowy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.
Prześlij komentarz