SKŁADNIKI :
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
SAŁATKA :
- 1/2 główkai sałaty lodowej
- 100 g fety, pokrojonej
- 2 wyfiletowane pomarańcze
- 3 suszone pomidory, drobno pokrojone
- 3 łyżki oliwy z pomidorów
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- garść oliwek
- 1/2 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- sól, pieprz do smaku
Sałatę szatkujemy, przekładamy do dużej miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
Filety myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze.
Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety i pomarańczy. Smacznego.
Prześlij komentarz