BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ

30 gru 2015
data:post.title
Bigos gotowany na winie i dodatkiem dziczyzny jest wspaniałą kompozycją smakową, składającą się z rozmaitych mięs, kapusty oraz wyśmienitych dodatków.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku )
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa jałowcowa
  • garść suszonych grzybów
  • 30 dkg pieczarek
  • 6-8 suszonych śliwek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 5 łyżek oleju
  • przyprawa do bigosu
                                                           PRZYGOTOWANIE :

  1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i wyciskamy z nadmiaru kwasu.
  2. Do dużego garnka wkładamy wyciśniętą kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na środek wkładamy kawał mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut.
  3. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią. 
  4. Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił.
  5. Marchew i seler ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do bigosu i doprawiamy do smaku.
  6. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, często mieszając i doprawiając do smaku.
  7. Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic.
  8. Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy.
  9. Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować.




3 komentarze

  1. Musi być przepyszny:-) My bigos robi z mieszanki kapusty kiszonej i słodkiej:-) Buziaki noworoczne Mariola:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za radę, myślę że następnym razem tak zrobię, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. https://gotowanie2015.wordpress.com Zapraszam na mojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń