ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT

20 lut 2016
data:post.title
Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto pamiętać, że żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych
  • sól, pieprz i kmin do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 szklanki wody
                                                             DODATKOWO :

                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Żeberka myjemy, dzielimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, kminem i paprykami. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy mięso kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy żeberka, na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso.
Cebulę kroimy w talarki, dodajemy do mięsa, uzupełniamy wodę,wlewamy sos sojowy i ponownie dusimy 15-20 minut. Pokrywkę zdejmujemy, pozwalamy płyną odparować, doprawiamy żeberka do smaku, jeszcze podpiekamy na wytworzonym tłuszczyku z każdej strony i gotowe. 
Żeberka podajemy z  ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam je tłuczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną. Mięso wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne.




2 komentarze

  1. Ja robię ciaperkapustę z gotowanych ziemniaków i kapusty :) Za żeberkami nie przepadam, ale na Twoją ciapkapustę bym się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka wyglądają rewelacyjnie! Z pewnością wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń