BUŁKI Z CZARNUSZKĄ

16 mar 2016
data:post.title
Bułki upieczone w domu nie trzeba nikomu zachwalać. Z dodatkiem czarnuszki są pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, jedyny minus to czas potrzebny aby bułki ładnie wyrosły.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do posypania
  • 150 g mąki żytniej typ 200, drobno mielona
  • jeżeli mamy zakwas chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki, bułki będą smaczneijsze
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • czarnuszka do posypania
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.
  2. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki.
  4. Układamy je na blaszce posypując mąką. 
  5. Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką.
  6. Pozostawiamy bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku. 
  7. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg. 
  8. Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane.
         Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić.



6 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Poprawiłam już przepis, mąka pszenna typ 650 a żytnia typ 200 dostępna w Lidu :)

      Usuń
    2. Poprawiłam już przepis, mąka pszenna typ 650 a żytnia typ 200 dostępna w Lidu :)

      Usuń
    3. Jak w Lidlu, to żytnia typ 2OOO :). Dzięki :).

      Usuń
    4. Jest dostępna od dłuższego czasu, Gdańskie młyny - maka żytnia typ 200, drobnego przemiału :) maka rewelacyjna.

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie :)


    nofittofit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń