CHAŁKA MAŚLANA

20 gru 2015
data:post.title
Chałka pieczona w domu i to maślana jest rewelacyjna. W przygotowaniu nie aż tak trudna jakby się to wydawało. Zaplotłam ją z czterech pasków ciasta, w kształt nie podłużny ale na okrągło. Po upieczeniu wyszła piękna okrągła chałka.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanka cukru
  • lukier i posypka do udekorowania chałki
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko i rozpuszczone drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).
Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosła. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką. 
Chałka jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.


1 komentarz