KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ

10 gru 2015
data:post.title
Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą, czosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.


                                                                SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg karczku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz, słodka i ostra papryka do smaki
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 duża cebula, pokrojona w talarki
  • 1 marchewka, starta na tarce jarzynowej
  • 3 łyżki oleju
  • rękaw do pieczenia mięsa
                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Karczek umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i przyprawami. Odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Na patelni podpiekamy cebule z marchewką, lekko solimy, prużymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Farsz studzimy.
  3. Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki w które nakładamy cebulę z marchewką, następnie mięso smarujemy po wierzchu musztarda francuską.
  4. Przekładamy je delikatnie do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 *C.
  5. Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry. Smacznego.
Uwagi; Mięsko lepiej się kroi po schłodzeniu, plastry karczku są pyszne na ciepło i zimno. 



3 komentarze

  1. Wygląda smacznie :) Myślę, że wykorzystamy niedługo ten przepis! :)

    Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niejeden smakosz mięsa nie mógłby się od niej oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachęcająco. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń