TWARÓG WĘDZONY DOMOWY +FILMIK

22 mar 2016
data:post.title
Twaróg wędzony zaliczam do rarytasów, w smaku przypomina oscypek jednak jest luźniejszej konsystencji.Twaróg wędzony był w siatce, w wędzarni opalanej drewnem.
Jednak są do nabycia wędzarnie małe, domowe idealne do wędzenia serów, ryb itp.                  


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 4-6 sztuk twarogu, po 250 g typu włoskiego
  • woda 
  • sól, 1 czubata łyżka na 1 litr wody
  • dowolne przyprawy do obtoczenia serów
  • siatka 
Twaróg im bardziej tłuściejszy tym lepiej, ponieważ ryzyko rozpadnięcia się go, podczas wędzenia zależy od zawartości tłuszczu w serze. Ser chudy i półtłusty w ogóle się nie nadaje, rozpadną się podczas wędzenia. Najlepiej nadaje się twaróg typu włoskiego, jest zwarty, elastyczny nadający się do wędzenia i nie rozpada się. Twaróg tłusty, kilimek lub w kulce również się nadaje ale do wędzarni domowej. 

                                                           PRZYGOTOWANIE : 

W dużym garnku przygotowujemy solankę, na 1 litr wody duża łyżka soli, woda powinna być zima, kranówka. W solance umieszczamy twarogi, powinny być one zakryte wodą. Trzymamy w solance 3-4 dni, w chłodnym miejscu. Raz dziennie należy go obrócić. Ser po tym czasie jest dobrze nasolony, wyciągamy twarogi na talerz i pozostawiamy na 8-10 godzin do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy przyprawy ;  pieprz, czubrycę, papryki słodką i ostrą. Obtaczamy w przyprawach twarogi (według uznania ) i wkładamy w siatkę w której będziemy wędzić. 
Wędzenie około 1 godziny w temperaturze 80-90 *C, sery wyciągamy i studzimy. Należy je pozostawić na kilka godzin aby odpoczęły. Wyciągamy z siatki i kroimy w plastry. Ja dodatkowo twaróg przed krojeniem schłodziłam. 






5 komentarzy